Wariacje Smaku

Wpisy

  • sobota, 27 października 2012
    • Ciasto jogurtowe

      W lodówce znalazłam jogurt więc postanowiłam zrobić z niego użytek i wyszło... ciasto:-)

      Na początku nie byłam za bardzo przekonana czy wyjdzie dobre ale prawdę powiedziawszy wyszło bardzo miękkie i delikatne.... aż rozpływa się w ustach:-)

      To już jest drugie takie moje ciasto, bo pierwsze.... pochłonęłam w calości:-)

      składniki:

      3 jajka

      30 dkg mąki pszennej

      ½ kostki miękkiego masła

      20 dag jogurtu naturalnego

      1 szklanka cukru

      1 opakowanie cukru wanilinowego

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      ½ łyżeczki sody oczyszczonej

       

      Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę, do momentu, aż masa będzie biała.

      Ciągle ubijając dodajemy miękkie masło, a potem wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

      Na koniec  wlewamy jogurt.

      Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy około 40-50 minut w 180°C.

       

      Smacznego:-) 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      sobota, 27 października 2012 10:04
  • piątek, 26 października 2012
    • Maślane ciasteczka z nutką cytryny

      Ciasteczka są naprawde proste, ale jakże smaczne! :-)

      Bardzo nam smakują, świetnie pasują do kubeczka mleczka, kakao czy też gorącej herbatki i kawki:-)

      A jak pięknie pachną.... ach, jak to maślane cytrynowe ciasteczka:-)  

       

      składniki:

      50 dag mąki pszennej

      25 dag masła

      1 szklanka cukru

      1 cukier wanilinowy

      2 jajka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      skórka z 2 cytryn

       

      Masło utrzeć na puszystą masę z cukrami i jajkami. 

      Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz startą skórkę z cytryn, szybko zagnieść.

      Włożyć na około 60 minut do lodówki.

      Ciasto wałkować na grubość około 4 mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na plaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Piec  około 10-15 minut w 160ºC.

       

      Smacznego:-) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      piątek, 26 października 2012 21:56
    • Śmietnik

      Bardzo gorąco polecam to ciasto osobą, które lubią coś słodkiego a nie lubią się zbytnio napracować. Jest bardzo proste w wykonaniu i nie trzeba używać miksera.

      Ja osobiście ciasto to robiłam na bazie jabłek oraz gruszek i za każdym razem wychodziło przepyszne:-)

       

      składniki:

      I miska: 

      10 dużych jabłek lub innych owoców 

      1 szklanka cukru

      rodzynki, orzechy i inne bakalie

      3 łyżki oleju

      3 jajka

       

      II miska: 

      2 szklanki mąki pszennej

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      2 łyżeczki kakao

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      polewa:  - niekoniecznie!!!

      ½ kostki masła

      6 łyżek cukru

      2 łyżki wody

      2 łyżki kakao

       

      Jabłka pokroić w kostkę, zasypac cukrem i odstawić na około 30 minut (aby puściły sok).

      Na jabłka wrzucić bakalie, rodzynki, wlać oliwę oraz roztrzepane jajka.  

      W II misce połączyć wszystkie suche składniki i wymieszac z jabłkami.

      Wylać na blachę wyłożona papierem do pieczenia i piec około 60 minut w 170ºC. 

       

      UWAGA!!!

      NIE NALEŻY OWOCÓW TRZEĆ NA TARCE, PONIEWAŻ ZROBI SIĘ ZAKALEC!!! 

       

      Smacznego:-)

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      piątek, 26 października 2012 21:29
  • sobota, 20 października 2012
    • Zupa serowa

      Niecodziennym sposobem wykorzystania sera jest przygotowanie z niego... zupy, która bardzo mi posmakowała i jeszcze nie raz będzie gosciła na moim stole.

       

      Składniki:

       3 serki topione

      15 dag sera żółtego (cheddar, edam, gouda)

      1,5 litra rosołu

      1 szklanka mleka

      3 żółtka

      2 łyzki mąki pszennej

      10-15 dag wędzonej szynki lub boczku

      1 duża cebula

      chleb na grzanki

       

      Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i zalać szklanką mleka. Odstawić na bok, aby ser zmiękł.

      Do gotującego się bulionu dodać serki topione.

      Szynkę lub boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni, które następnie dodać do gotującej się zupy. Na tej samej patelni zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Rumianą oprószyć mąką i krótko przesmażyć.

      Dodać cebulę do zupy mieszając trzepaczką, żeby nie zrobiły sie grudki.

      Dodać ser żółty wraz z mlekiem w którym sie moczyły. Jak zupa ma juz dość gładką konsystencję i cały ser się rozpuścił zestawić garnek z palnika na około 5 minut (aby lekko ostygł).

      Następnie dodać żółtka mieszając intensywnie , żeby sie nie ścięły.

      Zupę przelać do miseczek, na górę dać przyrządzone grzanki, posypać posiekaną natką pietruszki  i śmiało można się zajadać. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      sobota, 20 października 2012 14:22
  • piątek, 05 października 2012
    • Dżem z dyni

      Od niedawna jednym z jaśniejszych aspektów jesieni (nawet jeśli jest ona deszczowa i ponura) jest dla mnie dynia. W zeszłym roku od sąsiadki dostałam pół dyni, pierwszą myślą było pytanie: "co ja mam z tego zrobić?", ale na szczęście otrzymałam równiez przepis na pyszny dżem. 

       

      

       

      Składniki:

      2 kg obranej dyni

      1 kg jabłek

      1 kg cukru

       

      Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, przesypać cukrem. Dynię pokroic w drobna kostkę. Wsypać na jabłka i dobrze wymieszać. Pozostawic na 2 godziny, aż jabłka puszcza sok. 

      Po tym czasie gotować tak długo, aż cały sok wyparuje ( około 4,5 godziny). Przekładac do wyparzonych słoików i pasteryzowac około 10-15 minut. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem z dyni”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      piątek, 05 października 2012 18:56
    • Zupa z dyni

      Następnym przepisem jaki zrobiłam z dyni była zupa, która zrobiłam w większej ilości i pozwoliłam sobie kilka porcji zamrozić na zimowe dni:-)

       

      składniki:

      1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)

      2 litry wody

      2 marchewki

      1 pietruszka

      mała cebula

      kawałek selera

      4 łyzki oliwy

      7 ziel angielskich

      2 liście laurowe

      1 gałka muszkatułowa (lub szczypta)

      1 kawałek kory cynamonu

      3 cm kawalek imbiru (lub szczypta)

      sól

      pieprz

       

      Warzywa obieramy i kroimy w kostkę(ew. plasterki). Wszystkie oprócz dyni wrzucamy do garnka i zalewamy wodą i oliwą.Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy przyprawy (bez imbiru).

      Gotujemy okolo 10 minut, a następnie dorzucamy dynię. Po kilku minutach dodajemy imbir. Dynia gotuje sie bardzo szybo (10-15 minut).

      Po ugtowaniu zdejmujemy garnek z ognia i wyławiamy ziela angielskie, liście laurowe, gałkę i cynamon (równiez kawałek imbiru, jesli był w całości).

      Blendujemy i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. 

      Przelewamy do miseczek dorzucamy garść grzanek oraz posypujemy świeżo posiekana natka pietruszki.

       

      Smacznego!!! 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa z dyni”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      piątek, 05 października 2012 18:56
    • Ciasto z dynią

      Prawdę powiedziawszy to jeszcze nigdy nie robiłam ciasta z dyni.... troszke bałam sie jakie będzie ono w smaku ale po znalezieniu tego przepisu postanowiłam go wypróbować. Jak sie okazało ciasto to jest wysmienite i smakuje troche jak... ciasto piernikowe:-) Nie żałuję, że się go podjęłam.

       

      Składniki:

      2 szklanki startej dyni

      1 szklanka cukru

      3 jajka

      2 łyżki cynamonu

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 cukier wanilinowy

      3 szklanki mąki pszennej

      1 szklanka oleju

      1 opakowanie rodzynek

      cukier puder do dekoracji

       

      Jajka ubić z cukrem, dodać olej, przesianą mąkę, cukier wanilinowy, sodę, proszek do pieczenia i cynamon.

      Wszystko razem zmiksować. Na końcu dodać startą synię, rodzynki i wymieszać łyżką.

      Piec około 45 minut w 180 ºC.

      Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.

       

      Smacznego!!! 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      piątek, 05 października 2012 18:55
  • wtorek, 02 października 2012
    • Piegusek-Makuszek

       

      składniki:

      1 szklanka maku

      ¾ szklanki cukru

      2 szklanki mąki

      5 jajek

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 margaryna

      8 łyżek mleka

       

      Mleko, margarynę, mak i cukier gotowac na wolnym ogniu przez około 10 minut (często mieszać!).

      Przestudzić a następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i żółtka- dokładnie wymieszać.

      Na końcu dodac ubitą pianę z białek i delkitanie wymieszać.

      Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 20x30 cm i piec około 60minut w temp. 170ºC.

      Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem:-) 

       

      Smacznego!!! 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 października 2012 11:52
  • sobota, 29 września 2012
    • Ziemniaczane cordon bleu

      Przepis ten bierze udział w  WYBORACH KULINARNEGO BLOGA ROKU.

      Zachęcam do głosowania:-)

       

      składniki:

      60 dag ziemniaków

      13 dag mąki

      2 żółtka

      1 dag masła klasycznego Lurpak 

      4 plastry szynki

      4 plastry sera żółtego

      ¾ szklanki bułki tartej

      szczypta gałki muszkatułowej

      sól

      pieprz

      olej

       

      Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzic i utłuc. 

      Dodać mąkę, żółtka, masło, przyprawic sola, pieprzem i gałka muszkatułową, zagnieść ciasto. 

      Ciasto podzielic na 4 porcje, rozwałkowac na prostokąty. Na każdym położyć po plastrze szynki i sera żółtego. 

      Złożyć na pół, brzegi zlepić. panierowac w tartej bułce i smazyc na złoto z obu stron.

      Po górze polac ketchupem.

       

      Smacznego!!! 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ziemniaczane cordon bleu”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      sobota, 29 września 2012 23:56
    • Czereśniówka

      

      A teraz coś alkoholowego:-)

       1 kg czereśni

      1 litr wódki

      kilka goździków

      ½ kg cukru

       

      Dojrzałe, dokładnie umyte czereśnie wsypac do słoja, dodać goździki, zalać wódką, szczelnie zakręcic i odstawić w słoneczne miejsce na dwa miesiące.

      Delikatnie, aby nie zmącić płynu, zlac nalewkę, a na pozostałe w słoju owoce wsypać cukier i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru.

      Mozna część nalewki zostawić w postaci wytrawnego trunku, a pozostałą część wymieszać z przefiltrowaną słodką nalewką i rozlac do butelek.

      Przechowywać w chłodnym , ciemnym miejscu.  

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      sobota, 29 września 2012 21:19
    • Placuszki z kalafiora

      w związku z tym, że nie miałam dziś żadnej koncepcji na obiad a miałam kalafiora to postanowiłam zrobic jakąś nowość i wyszły z tego przepyszne placuszki:-)

       

       składniki:

      kalafior

      1 jajko

      2-3 łyzki mąki

      garść posiekanej natki pietruszki

      szczypta curry

      sól

      pieprz

      olej do smażenia

       

      W osolonej wodzie ugotowac kalafior do miękkości. Po ostudzeniu pokroić na mniejsze kawałki. Dodać jajko, mąkę, natkę pietuszki, curry, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, aby powstało gęste ciasto (w razie potrzeby dodac jeszcze jedno jajko lub troszkę więcej mąki). Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe placuszki i smażyć na złoto z obu stron. 

       

      Smacznego!

      Powyższe placuszki podałam z mizerią oraz podsmażonymi na patelni ziemniaczkami . 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      sobota, 29 września 2012 21:07
  • niedziela, 23 września 2012
    • Murzynek

       

      A to pyszne ciasto dedykuje mojemu kochanemu mężusiowi, który pochłania je w całości:-)

       

      składniki: 

      1 kostka margaryny

      ½ szklanki wody

      2 szklanki cukru

      2 łyżki kakao

      4 jajka

      2 szklanki maki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      Margarynę zagotowac z wodą, cukrem oraz kakao. Odlać pół szklanki na polewę. Ostudzić.

      Po ostudzeniu dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylac na podłuzna blaszke do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia.

      Piec około 40 minut w 170°C. Po upieczeniu polać polewą. .

       

      Smacznego:-) 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Murzynek”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 września 2012 17:09
    • Kulki ryżowe z sosem i mizerią

      składniki:

      kulki ryżowe:

      3 woreczki ryżu

      15 dag sera zółtego

      natka pietruszki

      2 jajka

      bułka tarta

      sól

      tłuszcz

       

      Ugotowany ciepły ryż mieszmy z  serem (startym) i posiekana natka pietruszki, aż ser sie rozpuści. Formujemy kulki i obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy na złoto.

       

      sos mięsny: 

      50 dag mięsa wieprzowego lub drobiowego

      25 dag pieczarek 

      2 cebule

      2 łyżki koncentratu pomidorowego

      2 łyżki śmietany 18%

      mąka

      sól

      pieprz

       

      Mięso kroimy w paski, obtaczamy w mące i smażymy. Zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Pieczarki kroimy w ćwiartki, cebulę w piórka. Dodajemy do mięsa i dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smietanę, doprawiamy do smaku i zagotowyjemy.

       

      Mizeria:

       2 duże ogórki

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka cukru

      2 łyżeczki octu

      2 łyżki śmietany

       

      Obrane ogórki zetrzec na tarce o grubych oczkach, dodać sól wymieszaną z cukrem, octem i smietaną. wszystko razem dokładnie wymieszać i wstawic do lodóki, aby smaki sie przegryzły. 

       

      Smacznego 

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 września 2012 16:05
    • Kruchy blok ryżowy

      składniki:

      warstwa biała:

      5,5 dag masła

      1 łyzka płynnego miodu

      15 dag białej czekolady

      5 dag ryżu preparowanego

       

      warstwa ciemna:

      5,5 dag masła

      2 łyzki miodu płynnego

      12,5 dag czekolady gorzkiej (może być mleczna)

      5 dag ryżu preparowanego

       

      Ryż podpiec na suchej patelni, aż sie lekko przyrumieni. Należy uważać, aby się nie przypalił. Blaszkeo wymiarach 20x20 cm wyłożyc papierem do pieczenia.

      W kąpieli wodnej rozpuścic masło z baiła czekoladą, dodac miód i wymieszać. Wsypac podpieczony ryż i dokładnie wymieszać. Przełożyc do przygotowanej blaszki, docisnąć i wyrównać. Odstawić do lodówki do stężenia.

      Warstwe ciemną przygotowac tak samo jak jasną. Gotową wyłożyć na warstwę białą, docisnąć i odłożyć do lodówki do stężenia. Schłodzony blok wyjąć z blaszki i pokroić na kawałki.

       

      smacznego! 

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 września 2012 12:08
  • sobota, 22 września 2012
  • środa, 19 września 2012
    • Kokosowa roladka na zimno

      składniki:

      40 dag herbatników

      1 cukier wanilinowy

      3 łyżki kakao

      ½ szklanki cukru

      ½ szklanki wody

       

      masa kokosowa: 

      ½ kostka masła

      ½ szklanka cukru pudru

      20 dag kokosu

       

      Herbatniki zmielić, połączyć z pozostałymi składnikami i  wyrobić ciasto.

      Masło utrzeć z cukrem pudrem i kokosem.

      Ciasto podzielić na 4 częsci, każdą osobno rozwałkować na folii, rozsmarować na niej część masy i zwinąć w rulon, wstawić do lodówki.

      Przed podaniem pokroić w plasterki.

      Ja osobiście roladki wkładam do zamrażalnika, gdzie leżą u mnie i czekają aż  sobie o nich przypomnię....także zawsze w zanadrzu mam coś słodkiego:-) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      środa, 19 września 2012 18:33
    • Pikantne koszyczki tostowe

      Składniki:

      białe pieczywo tostowe

      masło do smarowania

      tarty ser żółty

      wędlina

      pieczarki

      cebula

      olej

      sól

      pieprz

       

      Piekarnik rozgrzac do 200ºC. Z pieczywa odkroić skórkę i rozwałkować każdą kromkę, z dwóch stron cieniutko posmarowac masłem, położyć plasterek szynki i delikatnie włożyć do formy na muffiny. Uważać, aby tosty pozostały w całości. Do środka włożyć podsmażone pieczarki z cebulką (dobrze doprawione solą i pieprzem), po wierzchu posypac serem żółtym.

      Zapiekać około 10-15 minut, aż sie zrumienią. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      środa, 19 września 2012 18:09
    • Ciasto z gruszkami

      składniki:

      ½ kostki miekkiego masła

      10 łyżek cukru

      10 łyżek mąki

      3 jajka

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      4 gruszki

      2 łyżki kakao

      tabliczka czekolady

      szklanka kremówki

      2 fix-y

      1 łyżka cukru pudru

       

      Masło utrzeć na krem z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawac po kolei jajka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

      Część ciasta odłożyć. Do drugiej części dodać kakao i pokryszoną połowę tabliczki czekoladę, wymieszać.

      Gruszki obrać i pokroić na kawałki. Do tortownicy wlać warstwę jasnego ciasta, na nią położyć ciemne ciasto, na wierzchu ułożyć pokrojone gruszki.

      Piec około 45 minut w 180ºC. Wyjąc i ostudzić. Śmietane kremówkę ubić na sztywno wraz z fix-ami oraz cukrem pudrem. Rozsmarowac na wierzchu ciasta. Połowę czekolady stopić i polac fantazyjnie na śmietanie. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      kamiladeren
      Czas publikacji:
      środa, 19 września 2012 18:01